Narzędzia używane na działce

Widły szerokozębne — służą do kopania z jednoczesnym kruszeniem gleby. Ułatwiają wydobywanie korzeni chwastów, a szczególnie perzu. Łopata sztychówka — służy do przekopywania działki przed zimą oraz do innych pomocniczych robót. Norkros trój- lub pięciozębny służy do spulchniania ziemi, do mieszania z glebą nawozów mineralnych i kompostów. Grabie służą do wyrównywania powierzchni, a również do prac porządkowych; czasem mogą być przydatne do mieszania nawozów (np. wapna przed przykopaniem). Graca służy do płytkiego spulchniania ziemi. Pracujemy nią posuwając się do tyłu, dzięki czemu spulchniona ziemia nie jest udeptywana. Motyczki różnej szerokości, na długich i krótkich trzonkach służą do pielenia. Pracujemy nimi posuwając się do przodu i wte­dy depczemy opielone miejsce. Lepiej jest więc pielić w poprzek zagonków, stojąc na ścieżce. Strzemiączko jest trochę zapomnianym narzędziem, nie­mniej bardzo wygodnym. Ostrza tnące znajdują się na dole oraz z boków i służą do pielenia roślin po wzejściu. Strzemiączkiem możemy wycinać chwasty rosnące blisko roślin, nie uszkadzając ich. Pazurki do kruszenia skorupy na powierzchni ziemi, łopat­ka do wysadzania rozsad, kołki do pikowania, motyka z ostrzem sercowatym. Wiadra i konewki, które powinny mieć wymienne sitka z otworami różnych wielkości oraz przedłużacz — lejek do podlewania roślin „pod korzeń", wąż gumowy i ewentualnie tzw. zraszacz. • Opryskiwacz (najlepiej Sano 2) do zabiegów ochrony roślin. • Sznur konopny, o długości ok. 25 m i mały znacznik do wyznaczania zagonków i rzędów. Motyki, grace czy strzemiączka powinny być zawsze oczysz­czone i naostrzone, a długość trzonków dostosowana do wzrostu użytkownika. Trzonki powinny być idealnie gładkie, aby nie od-gniatały rąk. Należy je chronić przed zamakaniem.

29.12.2010. 14:12