Szpinak

Szpinak uprawiamy zawsze jako przedplon lub poplon. Jest znanym i często uprawianym warzywem o dużej wartości od­żywczej .
Odmiany

Herma — odmiana o liściach intensywnie ciemnozielonych, karbowanych. Nadaje się do siewu wiosennego i jesiennego. Odmiana wczesna. Matador 30 — odmiana o liściach ciemnozielonych, lekko kar­bowanych. Odmiana średniowczesna. Nadaje się do siewu wio­sennego i jesiennego, ale może również zimować w gruncie. Norman — odmiana o liściach ciemnozielonych, prawie gład­kich. Nadaje się na siew wiosenny, gdyż późno wybija w pędy nasienne. Można również wysiewać ją na zbiór jesienny. Olbrzym Zimowy — odmiana o dużych, zielonych liściach, tworzy duże rozety. Nadaje się przede wszystkim do uprawy ozimej, ale może być uprawiana wiosną i jesienią. Znane są też dwie polskie odmiany heterozyjne: Prima Fi i Echo. Wymagania klimatyczne i glebowe Szpinak lubi chłodne, dość mokre wiosny i jesienie. Nie znosi upałów. Liście wtedy są skórzaste i niesmaczne, a rośliny szybko wybijają w pędy nasienne. Kiełkuje już przy 2—3°C, a najle­piej rośnie w temperaturze 15—18°C; odmiany do uprawy ozimej znoszą dość duży mróz. W mroźne bezśnieżne zimy na­leży jednak szpinak przykryć łętami, liśćmi lub słomą. Szpinak ma dość słaby system korzeniowy, a rośnie bardzo szybko, w związku z czym ma duże wymagania glebowe. Lubi ziemię niezbyt ciężką, żyzną, łatwo nagrzewającą się, wilgotną i nie zakwaszoną. Uprawa i nawożenie Wierzchnia warstwa gleby powinna być dobrze spulchniona. Szpinak uprawiamy w pierwszym roku po oborniku (jako po-plon) lub w drugim roku (jako przedplon). Możemy również uprawiać go na kompoście danym wiosną. Gdy uprawiamy go w pierwszym roku po oborniku lub na dobrym kompoście, da­jemy pół dawki nawozów mineralnych. Zasilamy saletrą amo­nową (1 dag na 1 m2) 2 tygodnie po wschodach.
Siew, pielęgnacja, zbiór

Szpinak możemy wysiewać: Wiosną, możliwie jak najwcześniej, nie później niż do połowy kwietnia, gdyż inaczej daje bardzo mały plon i od razu wybija w pędy nasienne. Szpinak z siewu wiosennego zbieramy w maju. W końcu lipca i na początku sierpnia — zbiory mamy wtedy w październiku i w listopadzie. W końcu sierpnia i do połowy września siejemy odmiany na przezimowanie w gruncie. Ilość wysiewu ozimego zwiększamy o 20% . Przed zimą rośliny powinny mieć rozetkę składającą się z 3—4 liści, gdyż wtedy najlepiej zimują. Następnego roku mo­żemy zbierać szpinak 3—4 tygodnie wcześniej, aniżeli z siewu wiosennego. Zaprawione nasiona szpinaku siejemy w rzędy co 20.cm w iloś­ci 4 g/l m2. Po wzejściu roślinki przerywamy, zostawiając od­ległość 5—8 cm. W czasie okresu wegetacji pielimy go, zasi­lamy i podlewamy w miarę potrzeby. Szpinak powinno się ścinać rano lub wieczorem, gdyż zebrany w ciągu dnia szybko więdnie.

29.12.2010. 15:07