Siew, sadzenie, pielęgnacja, zbiór

Kapustę wczesną uprawiamy z rozsady doniczkowanej. Nasiona siejemy w lutym do inspektu albo w domu do skrzyneczki buł-garki (2 g nasion). Kapusta wschodzi po 3;—4 dniach. Po rozwi­nięciu liścieni siewki pikujemy do doniczek. Ziemia do produkcji rozsady wszystkich roślin kapustnych powinna być żyzna, ale przewiewna. W tym celu dodajemy do niej dość dużo piasku. Siewki kapusty i rozsada są bardzo wrażliwe na brak światła i łatwo się wyciągają. Temperatura powinna być nie za wysoka, najlepiej w granicach 14—16°C. Po upływie ok. 50 dni od wy­siewu, rozsada nadaje się do sadzenia. Powinna być ciemno­zielona, krępa i mieć 6—8 liści. Ponieważ trudno ją wyproduko­wać samemu, lepiej kupić gotową. Dobrze zahartowaną rozsadę możemy wysadzać już w kwietniu w rozstawie 40x35 cm. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na pie­leniu, zasilaniu i wzruszaniu gleby. Bardzo dobrym sposobem przyśpieszania zbiorów jest nakrycie roślin zaraz po wysadzeniu folią perforowaną (ok. 100 otworków na 1 m2). Możemy ją trzy­mać na kapuście długo, a gdy chłody wiosenne przedłużają się, zdejmujemy folię dopiero na kilka dni przed zbiorem. Przyśpie­szenie zbioru wynosi wtedy ok. 2 tygodni. Bez nakrycia zbiór wczesnych odmian kapusty przypada na pierwszą połowę lipca, rzadziej — na koniec czerwca. Główki wycinamy, gdy są dość duże i niezbyt miękkie. Można je oczy­wiście zbierać nieco wcześniej, ale waga główki razem z liśćmi okrywowymi powinna przekraczać 0,5 kg. Trzeba też pamiętać, żeby ścinać kapustę najwcześniej po 2 tygodniach od nawożenia, gdyż inaczej w liściach będą się znajdowały związki azotu szkodliwe dla zdrowia.

29.12.2010. 14:36