Salsefia (owsiane korzonki)

Jest to warzywo bardzo zbliżone do skorzonery. Ma tylko nieco grubszy, bardziej stożkowaty korzeń, o jasnej skórce. W smaku jest mniej delikatna. Jest znana tylko jedna odmiana — Mamut — o korzeniu nie­zbyt długim, grubym, skórce żółtoszarej i białym miąższu. Salsefia ma podobne wymagania jak skorzonera. Uprawiamy ją tylko z siewu wiosennego w jednorocznym cyklu uprawo­wym. Może zimować w gruncie, ale trzeba ją wykopywać wcześ­nie na wiosnę, gdyż bardzo szybko wybija w pędy nasienne, a korzenie nie nadają się wtedy do spożycia. Kwitnie niebiesko lub różowo. Nasiona salsefii źle kiełkują i trzeba siać ich 2 razy więcej niż nasion skorzonery (6 g/l m2). Korzenie są mniej kruche i zbiór ich jest łatwiejszy. Salsefię możemy przechowywać w piwnicy w gruncie pod przykryciem.

29.12.2010. 15:20