Sałata krucha
Sałata krucha tworzy znacznie większe główki, które trudniej wybijają w pędy nasienne. Możemy ją uprawiać w okresie letnim, kiedy — ze względu na dłuższy dzień — trudno uzyskać główki sałaty masłowej. Ma liście sztywne, grube, kruche, bardzo soczyste i smaczne.
Odmiany najpopularniejsze to:
Golden State — duże, kuliste główki o ciężarze ok. 700 g, koloru jasnozielonego. Odmiana nadaje się do uprawy późną wiosną i w lecie.
Vanguard — główki duże, owalne, o ciężarze 700 g, koloru szarozielonego. Liście wewnątrz główki żółtawe. Odmiana do uprawy na zbiór jesienny.
Climax — główki duże, lekko wydłużone, ciemnozielone. Liście silnie pofałdowane. Nadaje się do uprawy z siewu wprost do gruntu. Sałata krucha ma wymagania zbliżone do sałaty masłowej. Ze względu na dłuższy okres wegetacji, wysiewamy ją od połowy marca do połowy kwietnia i od połowy maja do połowy czerwca. Od połowy kwietnia do połowy maja nie wysiewamy tego warzywa, gdyż wówczas wiązanie główek często przypada na okres suszy. Ponadto mamy wtedy najdłuższy dzień i najwyższą temperaturę, a czynniki te źle wpływają na wiązanie główek. Produkcja rozsady doniczkowej trwa ok. 8 tygodni. Wysadzamy ją do gruntu w rozstawie 45x35 cm.
W tych samych terminach możemy sałatę kruchą wysiewać na miejsce stałe w glebę bardzo dobrze uprawioną i odpowiednio wilgotną. Wysiewamy ok. 2 g na 10 m2 w rzędy co 45 cm na głębokość 0,5 cm. Po wzejściu roślinki przerywamy na odległość 30 cm. Sałata z siewu wprost do gruntu wiąże mniejsze główki.
Zbiór staramy się przeprowadzać, gdy rośliny są suche, najlepiej więc w godzinach południowych. Główki mniej się wtedy kruszą i lepiej przechowują. Sałatę przetrzymywać można przez kilka dni w temperaturze 0—1°C przy dużej wilgotności. Najlepiej zawiniętą w wilgotny papier włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki.
29.12.2010. 14:58