Rzodkiew

Rzodkiew ma większą wartość biologiczną niż rzodkiewka. Można ją> również przechowywać przez całą zimę. Uprawiamy to warzywo jako przedplon, śródplon i poplon.
Odmiany

Odmiany letnie Ostergruss Biała — odmiana wczesna, w smaku przypomina­jąca rzodkiewkę. Zgrubienie duże, białe, owalne. Okres wege­tacji 40—50 dni. Ostergruss Różowa — odmiana wczesna, zgrubienie długie, wrzecionowate, koloru karminoworóżowego. Okres wegetacji 40—50 dni.
Odmiany jesienne

Monachijska Biała — zgrubienie duże, owalne, barwy białej. Można ją przechowywać do stycznia. Okres wegetacji 90— 110 dni. Odmiany zimowe Murzynka — zgrubienie okrągłe, średniej wielkości o czarnej skórce. Smak ostry. Bardzo dobrze się przechowuje.
Wymagania klimatyczne i glebowe

Rzodkiew ma podobne wymagania co do klimatu, gleby i na­wożenia jak rzodkiewka. Siew, pielęgnacja, zbiór Rzodkiew letnią wysiewamy w kwietniu lub w maju, rzodkiew zimową — w lipcu i w sierpniu. Odmiany wczesne siejemy w rzędy co 15 cm, przerywając rośliny w rzędzie na 6—8 cm. Odmiany późne siejemy w rzędy co 25 cm, a przerywkę robimy na odległość 12 cm. Na 1 m2 potrzeba 1,5 g nasion. Siejemy je na głębokość 2 cm. Rzodkiew odchwaszczamy i podlewamy. Odmiany letnie wy­rywamy stopniowo do spożycia, odmiany zimowe wykopujemy, jesienią i przechowujemy w piwnicy w wilgotnym piasku. Czar­na rzodkiew znana jest ze swoich właściwości leczniczych.

29.12.2010. 15:41

Menu