Roszponka

Jest to niska, mała roślinka tworząca rozetki. Zbiera się ją w zimie i jada na surowo, tak jak sałatę. Uprawę roszponki po­winno się rozszerzyć, ponieważ dostarcza nam cennych witamin późną jesienią i zimą. Odmiany Deutscher Gewóhnlicher — odmiana o liściach żółtozielonych, nadaje się do uprawy jesiennej i wczesnowiosennej. Etampes — odmiana o liściach ciemnych, błyszczących. Jest odporna na mróz, dobrze się przechowuje.
Wymagania klimatyczne i glebowe

W uprawie jesiennej roszponka doskonale znosi nasz klimat. Jest mrozoodporna, czasem tylko wymarza w ostre bezśnieżne zimy. Ma słaby system korzeniowy i w związku z tym duże wymagania glebowe. Lubi ziemię żyzną o odczynie obojętnym, nawiezioną mieszankami ogrodniczymi.
Siew, pielęgnacja, zbiór

Roszponkę wysiewamy na miejsce stałe w końcu lipca lub na początku sierpnia w rzędy co 15 cm. Po wzejściu roślinki prze­rywamy, zostawiając odległość 14 cm. Trzeba ją starannie pie­lić i w miarę potrzeby podlewać. Zbiór zaczyna się w końcu października i może trwać przez całą zimę. Dla ułatwienia zbio­rów rośliny przyrzucamy liśćmi. Wycinamy całe rozetki lub ob­rywamy pojedyncze listki. Roszponkę można przechowywać bardzo krótko.

29.12.2010. 15:02

Menu