Pietruszka naciowa
Pietruszka naciowa nie tworzy zgrubiałych korzeni, tylko wytwarza dużą rozetę kędzierzawych liści o silnym aromacie, bardzo bogatych w witaminy. U nas uprawia się odmianę Para-mount — o liściach silnie kędzierzawych, barwy ciemnozielonej. Rozeta składa się z ponad 30 liści.
Wymagania klimatyczne i glebowe
Pietruszka naciowa jest wytrzymała na niskie temperatury i może zimować w gruncie. Pod lekkim okryciem z liści zachowuje zieloną nać, z której możemy korzystać całą zimę. Jest wrażliwa na brak wody w glebie. Lubi ziemię żyzną, niezbyt ciężką, próchniczną.
Uprawa i nawożenie
Uprawa gleby pod pietruszkę naciową powinna być głęboka i staranna. Siejemy ją w drugim roku po nawozach organicznych. Dajemy również nawozy mineralne (tabela 3), które dokładnie i głęboko mieszamy z glebą, gdyż pietruszka jest wrażliwa na zasolenie gleby. Po wschodach i przerywce rośliny zasilamy saletrą amonową w ilości 1 dag/l m2.
Siew, pielęgnacja, zbiór
Pietruszkę wysiewamy wczesną wiosną, gdy tylko gleba obeschnie, w rzędy co 30 cm. Na 1 m2 wysiewa się 0,6 g nasion na głębokość 1 cm. Nasiona zaprawiamy Zaprawą Nasienną T lub Funabenem T. Ma ona długi okres wschodów i dlatego dobrze jest domieszać trochę nasion rzodkiewki lub sałaty, które szybko wzejdą i wyznaczą rzędy. Pietruszkę przez cały okres wegetacji starannie pielimy, gdyż jest bardzo wrażliwa na zachwaszczenie. Po wzejściu roślinki przerywamy na odległość 10—12 cm. Możemy zbierać ją kilkakrotnie w ciągu lata. Można również wykopać rośliny przed mrozami, ściąć nać w odległości 1 cm nad główką, posadzić po kilka sztuk do doniczki i postawić w domu na oknie. Natkę gotową do zbioru będziemy mieli po upływie ok. 30 dni. Najlepiej pędzić pietruszkę w temperaturze 15°C.
29.12.2010. 15:03