Melony i kawony (arbuzy)
Do uprawy na działkach nadają się: odmiana melona — Kan-talup Szarantejski (Charentais) i kawona — Mramornyj.
Są to rośliny wybitnie ciepłolubne i na działce bez ryzyka mogą być uprawiane tylko w inspektach lub pod folią. W gruncie muszą mieć stanowisko osłonięte i nasłonecznione. Udają się w ciepłe słoneczne lata. Mają bardzo duże wymagania glebowe i nawozowe, uprawiamy je więc na oborniku lub kompoście.
Melony i arbuzy uprawiamy wyłącznie z rozsady. Arbuzy wysiewa się do doniczek w początkach kwietnia, melony — ok. 10 kwietnia. Doniczki trzymamy w temperaturze 22—25°C, a po zahartowaniu wysadzamy rozsadę w końcu maja lub na początku czerwca na zagon ogrzewany obornikiem. Dobrze jest wyściółkować międzyrzędzia lub rośliny przykryć folią perforowaną. Melony sadzimy w rozstawie 100x80 cm, kawony — 150 x 100 cm.
Melony owocują na pędach bocznych i dlatego pęd główny ucinamy nad trzecim liściem. Wówczas z kątów liści wybijają pędy boczne. Gdy mają po 8 liści, obcina się je nad szóstym liściem. Znowu z każdego kąta wyrosną pędy boczne, na których utworzą się kwiaty i owoce. Kiedy zawiązki wykształcą się, usuwamy wierzchołki pędów, pozostawiając 2 liście za ostatnim zawiązkiem. Usuwamy również wszystkie pędy bez zawiązków. Owoce melonów przerzedza się, zostawiając na roślinie 5—6 szt.
Kawonów się nie tnie. Na końcach pędów zawiązują one owoce, które przerywamy, zostawiając po 4—5 szt. na roślinie; końce pędów uszczykujemy. Rośliny odchwaszczamy, zasilamy i podlewamy. Pod owoce trzeba podłożyć kawałki szkła lub deseczki, aby nie zagniwały.
Melony zbieramy pod koniec sierpnia, gdy jaśnieją, miękną od ogonka, żółkną i łatwo dają się oderwać. Kawony zbieramy na początku września. Dojrzałość ich poznaje się po tym, że opukiwane wydają głuchy odgłos, a szypułka zasycha. Owoce przechowujemy w suchym i ciepłym miejscu.
Do warzyw liściowych należą następujące gatunki: sałaty, endywia, cykoria sałatowa, roszponka, pietruszka naciowa, seler naciowy, portulaka warzywna, szpinak, szpinak nowozelandzki (trętwian) i boćwina. Najbardziej znane są sałata i szpinak, ale wszystkie pozostałe również zasługują na rozpowszechnienie, gdyż są bardzo cenne pod względem odżywczym.
29.12.2010. 14:56