Melony i kawony (arbuzy)

Do uprawy na działkach nadają się: odmiana melona — Kan-talup Szarantejski (Charentais) i kawona — Mramornyj. Są to rośliny wybitnie ciepłolubne i na działce bez ryzyka mogą być uprawiane tylko w inspektach lub pod folią. W grun­cie muszą mieć stanowisko osłonięte i nasłonecznione. Udają się w ciepłe słoneczne lata. Mają bardzo duże wymagania glebowe i nawozowe, uprawiamy je więc na oborniku lub kompoście. Melony i arbuzy uprawiamy wyłącznie z rozsady. Arbuzy wy­siewa się do doniczek w początkach kwietnia, melony — ok. 10 kwietnia. Doniczki trzymamy w temperaturze 22—25°C, a po zahartowaniu wysadzamy rozsadę w końcu maja lub na po­czątku czerwca na zagon ogrzewany obornikiem. Dobrze jest wyściółkować międzyrzędzia lub rośliny przykryć folią perforo­waną. Melony sadzimy w rozstawie 100x80 cm, kawony — 150 x 100 cm. Melony owocują na pędach bocznych i dlatego pęd główny ucinamy nad trzecim liściem. Wówczas z kątów liści wybijają pędy boczne. Gdy mają po 8 liści, obcina się je nad szóstym liściem. Znowu z każdego kąta wyrosną pędy boczne, na któ­rych utworzą się kwiaty i owoce. Kiedy zawiązki wykształcą się, usuwamy wierzchołki pędów, pozostawiając 2 liście za ostat­nim zawiązkiem. Usuwamy również wszystkie pędy bez zawiąz­ków. Owoce melonów przerzedza się, zostawiając na roślinie 5—6 szt. Kawonów się nie tnie. Na końcach pędów zawiązują one owoce, które przerywamy, zostawiając po 4—5 szt. na roślinie; końce pędów uszczykujemy. Rośliny odchwaszczamy, zasilamy i podlewamy. Pod owoce trzeba podłożyć kawałki szkła lub de­seczki, aby nie zagniwały. Melony zbieramy pod koniec sierpnia, gdy jaśnieją, miękną od ogonka, żółkną i łatwo dają się oderwać. Kawony zbieramy na początku września. Dojrzałość ich poznaje się po tym, że opukiwane wydają głuchy odgłos, a szypułka zasycha. Owoce przechowujemy w suchym i ciepłym miejscu. Do warzyw liściowych należą następujące gatunki: sałaty, en­dywia, cykoria sałatowa, roszponka, pietruszka naciowa, seler naciowy, portulaka warzywna, szpinak, szpinak nowozelandzki (trętwian) i boćwina. Najbardziej znane są sałata i szpinak, ale wszystkie pozostałe również zasługują na rozpowszechnienie, gdyż są bardzo cenne pod względem odżywczym.

29.12.2010. 14:56