Marchew
Marchew jest znanym, cennym warzywem o bardzo dużej wartości odżywczej. Łatwo ją uprawiać, a pochodząca z działki jest świeża i zdrowa.
Odmiany
Paryska — korzeń okrągły o średnicy 5 cm. Odmiana bardzo wczesna, inspektowa, nadająca się również do uprawy w gruncie.
Duwicka — korzeń gruby, krótki, stożkowaty. Odmiana do wczesnej uprawy gruntowej.
Amsterdamska. — korzeń długi, cienki. Odmiana do wczesnej uprawy gruntowej, zwłaszcza na lekkich glebach.
Pierwszy Zbiór — korzeń walcowaty, dość duży. Odmiana na zbiór wiosenny i średniopóźny.
Nantejska — korzeń walcowaty. Odmiana na zbiór letni i jesienny.
Lenka — odmiana podobna do Nantejskiej. Bardzo dobra do przechowania.
Selecta — korzeń długi, wysmukły. Odmiana na zbiór jesienny. Dość dobrze się przechowuje.
Nord — korzeń półdługi, kształtny. Odmiana na zbiór jesienny, bardzo smaczna. Dobrze się przechowuje.
Bercoro — korzeń krótki, gruby, walcowaty. Odmiana na zbiór jesienny i do przechowania zimowego.
Perfekcja — korzeń długi, walcowaty, kształtny. Odmiana późna na zbiór jesienny, dobrze się przechowuje.
Amager — korzeń dość długi, zwężający się ku dołowi. Odmiana w smaku mało delikatna, jest dość twarda, ale bardzo dobrze się przechowuje aż do wiosny.
Wymagania klimatyczne i glebowe
Marchew najlepiej rośnie w temperaturze umiarkowanej 15—21 °C. Lubi glebę średnio wilgotną. Największe zapotrzebowanie na wodę ma w okresie silnego wzrostu korzenia. Udaje się na każdej glebie z wyjątkiem ziem ciężkich, podmokłych i kwaśnych.
Uprawa i nawożenie
Marchew korzeni się głęboko, więc gleba musi być głęboko uprawiona. Można ją uprawiać na tym samym miejscu co 4 lata. Uprawiamy ją w drugim lub trzecim roku po nawożeniu organicznym. Nawozy mineralne głęboko mieszamy z ziemią. Po prze-rywce marchew dokarmiamy saletrą amonową w ilości 1 dag/ 1 m2.
Siew, pielęgnacja, zbiór
Marchew wysiewamy bardzo wczesną wiosną. Gdy chcemy to warzywo przechować przez zimę, opóźniamy siew do maja. .Nasiona zaprawiamy i mieszamy z niewielką ilością nasion rzodkiewki lub sałaty. Odmiany bardzo wczesne (Paryska i Duwicka) możemy wysiewać w rzędy co 15 cm, odmiany późniejsze i późne — co 25 cm. Marchew kiełkuje bardzo długo, bo ok. 1 miesiąca. Nie" dopuszczamy do zaskorupienia gleby i do zachwaszczenia, na które marchew jest wrażliwa. Motyczymy bardzo płytko. Po wzejściu roślinki kilkakrotnie przerywamy, zostawiając odległość 3—5 cm.
Marchew na zbiór wiosenny możemy siać również jesienią tuż przed mrozami (listopad, grudzień), tak by nasiona nie skiełkowały przed zimą. Wiosną marchew zaczyna wówczas wegetację bardzo wcześnie, już przy 4—5°C i zbiór jest o 2 tygodnie wcześniejszy w porównaniu z siewem wiosennym. Na zimę siejemy odmiany wczesne i średniowczesne, np. Amsterdamska, Pierwszy Zbiór, Nantejska. Ilość nasion wysiewanych na 10 m2 wynosi 6—8 g, gdy siejemy w rzędy co 25 cm, a 10 g — gdy siejemy w rzędy co 15 cm i przy siewie ozimym.
Zbiór marchwi zaczyna się w czerwcu i trwa przez całe lato do końca października. Gdy wyrywamy marchew, wybierając większe korzenie, należy dokładnie zasypać i ugnieść powstały dołek. Inaczej młode, rosnące jeszcze korzenie są atakowane przez połyśnicę marchwiankę, która powoduje ich robaczywienie. Z tego względu lepiej mieć 2—3 odmiany różniące się terminem dojrzewania i zbierać marchew ,,za koleją", a nie z przerywki.
29.12.2010. 15:11