Kapusta pekińska
Kapusta pekińska tworzy wydłużone, dość luźne główki koloru jasno lub ciemnozielonego, na których wyraźnie zaznaczają się płaskie, szerokie nerwy środkowe liści. Wysokość główki wynosi ok 40 cm, waga 0,5—1,5 kg. Warzywo to ma wiele zalet i jego łatwa uprawa zasługuje na szerokie upowszechnienie w ogródkach działkowych. Jest smaczne i wartościowe pod względem odżywczym. Uprawiamy je jako poplon, wysiewając od razu na miejsce stałe. Zbiór kapusty pekińskiej przypada na późną jesień (październik — listopad), co jest wielką jej zaletą, ze względu na brak w tym okresie świeżych zielonych warzyw. Jadamy ją przede wszystkim na surowo.
Odmiany
Siao-bei-bau-tou — odmiana wcześniejsza, o okresie wegetacji 80 dni, główki jasnozielone, grube, u góry rozszerzone.
Chih-Li~| — odmiany późniejsze, o okresie wegetacji 90—120 Pe-Tsai | dni, główki ciemnozielone, bardziej wydłużone, CantonJ zamknięte u góry.
Wymagania klimatyczne i glebowe
Kapusta pekińska ma słaby system korzeniowy i dlatego wymaga gleby próchnicznej i zasobnej w wierzchniej warstwie. Bardzo jest wdzięczna za podlewanie. Dobrze znosi krótkotrwałe przymrozki (do —4°C). Jest wrażliwa na wiatry, które łatwo przewracają dość dużą i ciężką roślinę. Pod jej uprawę więc wybieramy miejsce osłonięte.
Uprawa roli i nawożenie
Gleba, na której chcemy posiać kapustę pekińską, musi być bardzo starannie uprawiana. Siejemy ją jako poplon po warzywach, które rosły w pierwszym roku po oborniku, poza roślinami kapustnymi. Nawożenie jak pod kapustę wczesną.
Siew, pielęgnacja, zbiór
Kapustę pekińską siejemy na miejsce stałe między 20 a 30 lipca, w rzędy co 40 cm, gniazdowo po kilka nasion co 30 cm. Po wschodach rośliny ostrożnie przerywamy, zostawiając po jednej. W miarę potrzeby podlewamy. Kapusta pekińska często atakowana jest przez pchełki. Zwalcza się je, podlewając zimną wodą, najlepiej w południe. Dokarmianie azotem kończymy w połowie września.
Zbiór kapusty pekińskiej zaczyna się w końcu października. Na małe przymrozki roślina nie jest wrażliwa, ale przed nastaniem większych trzeba ją wyrwać i zadołować w piwnicy, nie zdejmując liści okrywowych. W ten sposób można kapustę pekińską przechować przez miesiąc.
Warzywa tego nie należy wysiewać na wiosnę, gdyż wtedy nie tworzy główek, tylko od razu wybija w pęd nasienny i kwitnie.
Warzywa psiankowate to: pomidor, papryka, oberżyna, a również ziemniaki, których jednak na działkach nie uprawiamy. Warzywa te są wrażliwe na niskie temperatury i sadzimy je dopiero po majowych chłodach. Pomidor, papryka i oberżyna lubią ziemie żyzne, ale lekkie i ciepłe. Papryka i oberżyna mają duże wymagania cieplne.
29.12.2010. 14:43