Kapusta brukselska
Kapusta brukselska zawiązuje główki w kątach liści wyrastających na pędzie głównym, który ma wysokość 60—90 cm i cały jest pokryty tymi małymi, zbitymi główkami. Ich liczba na jednej roślinie wynosi 60—90 szt., mają średnicę ok. 5 cm. Kapusta brukselska od dawna uprawiana jest w Belgii, u nas należy do warzyw raczej rzadkich, choć jest smaczna i co ważne może. być zbierana bardzo późno. Przedłużamy w ten sposób zaopatrzenie w świeże warzywa.
Odmiany
Obecnie są w sprzedaży nowe heterozyjne odmiany holenderskie:
odmiany średniopóźne.
Parcifal F! — odmiana bardzo wczesna i plenna. Peer Gynt Fi — odmiana średniowczesna, plenna. Lancelot F — odmiana średniowczesna, bardzo plenna.
Jest również polska odmiana: Maczuga — odmiana późna i plenna.
Wymagania klimatyczne i glebowe
Kapusta brukselska ma mniejsze wymagania glebowe niż głowiasta. Jest wrażliwa na brak wody. Najlepiej udaje się w lata chłodne i deszczowe. Dobrze znosi jesienne przymrozki, a nawet mrozy. Nie uprawiamy jej po innych kapustnych.
Uprawa roli i nawożenie
Kapusta brukselska powinna być uprawiana w pierwszym lub drugim roku po oborniku, jako plon główny. Przedplonem mogą być tylko takie rośliny, które schodzą z pola do końca maja, np. rzodkiewka, szpinak, sałata. Przed sadzeniem dajemy nawozy mineralne (jak pod kapustę) i mieszamy je dokładnie z ziemią. Trzeba również pamiętać o wapnowaniu gleby jesienią poprzedniego roku. W czasie wzrostu kapustę brukselską zasilamy dwukrotnie saletrą amonową w dawce 1 dag/l m2: pierwszy raz — pod koniec czerwca, drugi raz — około połowy lipca. Brukselki nie wolno przeazotować, ponieważ nadmiar tego związku powoduje opóźnienie w zawiązywaniu się główek.
Siew, sadzenie, pielęgnacja, zbiór
Brukselkę wysiewamy na rozsadniku od połowy do końca kwietnia w ilości ok. 5 g/l m2. Produkcja rozsady trwa 5—7 tygodni. Wysadzamy ją na miejsce stałe w końcu maja lub na początku czerwca, w rozstawie 70 x 60 cm. Pielęgnacja polega na pieleniu, zasilaniu i podlewaniu. Ważne, zwłaszcza w pierwszym okresie wzrostu, jest pielenie, bo potem rośliny są już tak gęste, że zagłuszają chwasty.
Przy suchym lecie brukselka bardzo dobrze reaguje na podlewanie, które jest szczególnie przydatne w sierpniu. Żeby przyśpieszyć zwijanie się główek, należy ściąć wierzchołek pędu. Zabieg ten nazywa się ogławianiem. Rośliny ogławiamy na przełomie sierpnia i września.
Gdy główki są twarde, możemy przystąpić do zbioru, najlepiej późną jesienią, po pierwszych silnych przymrozkach. Brukselka traci wtedy charakterystyczną goryczkę. Zbiór przeprowadzamy kilkakrotnie, zaczynając od dołu rośliny. Górne główki będą wtedy dorastały.
Kapustę brukselską można wykopać i zadołować w osłoniętym miejscu, przedłużając w ten sposób zbiór główek na zimowe miesiące.
29.12.2010. 14:36