Dynia olbrzymia
Melonowa Żółta — owoc duży, kulisty, o ciężarze 15—30 kg. Skórka pomarańczoworóżowa, pokryta szarą siatką, miąższ żółty. Pędy długie (do 10 m), płożące się.
Bambino — owoc niezbyt duży (6—10 kg), kulisty. Skórka od jasnożółtej do ciemnopomarańczowej, miąższ ciemnopomarańczowy. Odmiana ta jest późniejsza od poprzedniej i ma większą zawartość witamin i cukrów. Pędy płożące się o długości 5—6 m.
Wymagania klimatyczne, glebowe i nawozowe
Wymagania podobne jak ogórka. Dynia olbrzymia jest tylko nieco mniej wrażliwa na chłody. Uprawiamy ją z siewu lub z rozsady. Owoce zupełnie dojrzałe zbieramy jesienią, przed przymrozkami. Mogą być potem przechowywane w suchych pomieszczeniach przez kilka miesięcy.
Ze względu na wielkość rośliny, dynię uprawiamy na działce w wyjątkowych wypadkach. Siejemy 1—2 rośliny, przeznaczając dla nich miejsca trudne do zagospodarowania, np. strome stoki. Nie należy uprawiać jej na pryzmach kompostowych, co jest często praktykowane, gdyż — jako roślina bardzo żarłoczna — zabiera z nich dużo składników pokarmowych.
W połowie sierpnia uszczykujemy wierzchołki wszystkich pędów nad drugim liściem od ostatniego zawiązka i wycinamy pędy nie owocujące. Przyśpieszamy w ten sposób dorastanie owoców.
29.12.2010. 14:55