Czosnek

Nie rozróżniamy odmian czosnku, tylko typy. Typ podgórski — roślina rozłożysta, liście ciemnozielone. Główka składa się z 9—14 ząbków. Dobrze się przechowuje. Typ nizinny — roślina wzniesiona o srebrzystozielonkawych liściach. Główka ma 11—19 ząbków. Niezbyt dobrze się prze­chowuje. Typy czosnku wytwarzające cebulki powietrzne na kwiato­stanach — roślina odznacza się silnym wzrostem, ząbki koloru różowofioletowego lub fioletowego.
Wymagania klimatyczne i glebowe

Czosnek jest wytrzymały na chłody i przymrozki. Ma duże wymagania wodne. Udaje się na glebach żyznych, ciepłych i próchnicznych. Nie znosi gleb zakwaszonych.
Nawożenie i uprawa

Czosnku nie uprawiamy po sobie i po innych cebulowych. Na glebach słabszych uprawiamy go w pierwszym roku po oborniku lub po kompoście, na glebach żyźniej szych — w drugim roku. Nawożenie mineralne — jak pod cebulę. Czosnek dokarmiamy pogłównie dwukrotnie — w maju i na początku czerwca.
Uprawa, pielęgnacja, zbiór

Czosnek rozmnażamy z ząbków, które sadzimy na jesieni lub na wiosnę. Cebulek powietrznych nie należy używać do rozmna­żania, ponieważ dają mały plon. Ząbki obrywamy z główki tuż przed sadzeniem, żeby nie wyschły, wybierając tylko okazy duże, zdrowe i dobrze wykształcone z kawałkiem piętki. Sa­dzimy je w rzędy co 15 cm, w rzędzie co 6—10 cm, na głę­bokość 4—5 cm. Zwracamy uwagę, aby były posadzone piętką w dół i dobrze obciśnięte ziemią. Do obsadzenia 1 m2 potrzeba 5—15 dag ząbków. Na jesieni czosnek sadzimy w drugiej po­łowie października i na początku listopada, wiosną — jak naj­wcześniej w marcu. Czosnek starannie pielęgnujemy, odchwaszczamy i w miarę potrzeby podlewamy. Nie jest wskazane zawiązywanie liści lub łamanie ich, co często się praktykuje. Pędy nasienne należy usuwać. Czosnek sadzony jesienią jest gotowy do zbioru w końcu lipca, sadzony wiosną — w sierpniu. Sprzątamy go, gdy liście zżółkną, a cebula okrywa się suchymi, białymi łuskami. Nie można czekać, aż liście zaschną całkowicie, bo wtedy cebula rozpada się na poszczególne ząbki. Po wyrwaniu, zostawiamy główki do wyschnięcia, potem przycinamy korzenie na długość 1 cm i z liści pleciemy warkocze, które wieszamy w pomieszcze­niach suchych i przewiewnych. Zim2 możemy zebrać 1 kg czosnku.

29.12.2010. 14:51