Bób

Nasiona bobu są najbogatsze w białko ze wszystkich motyl­kowych.
Odmiany

Windsor Biały — odmiana średniowczesna, rośliny wysokie do 1,1 m. Strąki duże o 4 nasionach. Handgown Zielony — odmiana średniopóźna, wysoka do 1,2 m, strąki długie, płaskie o 6 nasionach. Hangdown Biały — odmiana różniąca się od poprzedniej tylko kolorem nasienia.
Wymagania klimatyczne i glebowe

Roślina nie jest wrażliwa na zimno, znosi przymrozki do —4°C, natomiast źle reaguje na suszę, zwłaszcza w okresie od wschodów do kwitnienia. Gdy gleba jest wilgotna, dobrze znosi upały. Lubi gleby ciężkie i wilgotne, ale nie zakwaszone.
Uprawa i nawożenie

Gleba musi być na zimę głęboko przekopana, a wiosną wzru­szona norkrosem i zagrabiona. Bób możemy uprawiać po wszyst­kich warzywach, w tym również i po warzywach strączkowych. Najlepiej udaje się w pierwszym roku po oborniku danym je­sienią w ilości 10—30 kg/10 m2. Można jednak uprawiać go również w drugim i trzecim roku. W okresie wzrostu dokar­miamy rośliny w maju krowieńcem lub saletrą amonową w ilości 2 dag/l m2.
Siew, pielęgnacja, zbiór

Bób siejemy jak najwcześniej. Jest to warunek uzyskania dobrych plonów. Siejemy go w rozstawie 40x30 cm, gniazdowo po 3 nasionka na głębokość 4—6 cm. Można go również upra­wiać jako śródplon. Rośliny starannie pielimy i w miarę potrzeby podlewamy. Strąki zbiera się w miarę ich dojrzewania w lipcu i sierpniu. Do warzyw rzepowatych należą: rzodkiewka, rzodkiew, rzepa i brukiew.

29.12.2010. 15:23