Bakłażan (oberżyna)
Jest to warzywo bardzo rzadko u nas uprawiane, a zasługujące na spopularyzowanie. Owoce oberżyny oznaczają się dekoracyjnym wyglądem i doskonałym smakiem.
Odmiany
Rodo — odmiana polskiej hodowli, dobrze wiążąca owoce w naszym klimacie. Owoce średniej wielkości, gładkie, grusz-kowate, ciemnofioletowe. Odmiana dość plenna.
Nr 12 x Delikates — mieszaniec bułgarski. Owoce duże, kształtu cylindrycznego, oliwkowofioletowe. Odmiana bardziej wrażliwa na choroby niż poprzednia.
Wymagania klimatyczne i glebowe
Oberżyna wymaga długiego okresu ciepła. Optymalna temperatura wynosi 18—30°C, w niskiej rośliny słabo rosną i może nastąpić zrzucanie kwiatów i zawiązków. Na działce musimy ją
wysadzać koniecznie w miejscu osłoniętym i silnie nasłonecznionym. Bardzo ładnie rośnie i zawiązuje owoce w tunelach foliowych albo w inspektach. Wymaga ziemi żyznej, niezbyt ciężkiej, łatwo nagrzewającej się i odpowiednio wilgotnej.
Uprawa i nawożenie
Takie samo, jak u papryki i pomidorów karłowych. Zasilanie pogłówne stosujemy 2—3 razy. Bardzo dobry do tego celu jest krowieniec.
Siew, sadzenie, pielęgnacja, zbiór
Oberżynę wysiewamy na początku marca. Do wyprodukowania rozsady potrzebny jest okres ok. 10 tygodni. Wschodzi najlepiej w wysokiej temperaturze (25—30°C). Po przepikowaniu do doniczek staramy się utrzymać temperaturę 20—28°C. Rozsadę zasilamy dwukrotnie w odstępie 10 dni, tak jak pomidory. Wymaga mocnego hartowania przed wysadzeniem.. Wysadzamy ją na miejsce stałe w końcu maja lub na początku czerwca; do tuneli foliowych — ok. połowy maja. Rośliny sadzimy w rozstawie 50 x 50 cm, w miarę potrzeby podlewając je i odchwaszcza-jąc. Oberżyna nie wymaga podpór, nie stosujemy również cięcia roślin.
Owoce zbiera się do spożycia w stanie niezupełnie dojrzałym, gdy są wyrośnięte do 3/4 wielkości. Przy zbiorze skórka powinna być gładka, błyszcząca, dobrze wybarwiona. Obcinamy je nożem razem z częścią szypułki. Otrzymujemy z jednej rośliny 3—5 owoców.
Bakłażany są bardzo atakowane przez stonkę ziemniaczaną. Należy więc często oglądać dolną stronę liści i rozgniatać złoża pomarańczowych jajeczek oraz zbierać larwy i dorosłe owady. Walki chemicznej nie stosujemy.
Do warzyw cebulowych należą: cebula, por, czosnek, szczypiorek, siedmiolatka, kartoflanka, szalotka, cebula perłowa, cebula wielopiętrowa.
29.12.2010. 14:47