Bakłażan (oberżyna)

Jest to warzywo bardzo rzadko u nas uprawiane, a zasługu­jące na spopularyzowanie. Owoce oberżyny oznaczają się deko­racyjnym wyglądem i doskonałym smakiem.
Odmiany

Rodo — odmiana polskiej hodowli, dobrze wiążąca owoce w naszym klimacie. Owoce średniej wielkości, gładkie, grusz-kowate, ciemnofioletowe. Odmiana dość plenna. Nr 12 x Delikates — mieszaniec bułgarski. Owoce duże, kształ­tu cylindrycznego, oliwkowofioletowe. Odmiana bardziej wrażli­wa na choroby niż poprzednia.
Wymagania klimatyczne i glebowe

Oberżyna wymaga długiego okresu ciepła. Optymalna tempe­ratura wynosi 18—30°C, w niskiej rośliny słabo rosną i może nastąpić zrzucanie kwiatów i zawiązków. Na działce musimy ją wysadzać koniecznie w miejscu osłoniętym i silnie nasłonecznio­nym. Bardzo ładnie rośnie i zawiązuje owoce w tunelach folio­wych albo w inspektach. Wymaga ziemi żyznej, niezbyt ciężkiej, łatwo nagrzewającej się i odpowiednio wilgotnej.
Uprawa i nawożenie

Takie samo, jak u papryki i pomidorów karłowych. Zasilanie pogłówne stosujemy 2—3 razy. Bardzo dobry do tego celu jest krowieniec. Siew, sadzenie, pielęgnacja, zbiór Oberżynę wysiewamy na początku marca. Do wyprodukowa­nia rozsady potrzebny jest okres ok. 10 tygodni. Wschodzi naj­lepiej w wysokiej temperaturze (25—30°C). Po przepikowaniu do doniczek staramy się utrzymać temperaturę 20—28°C. Roz­sadę zasilamy dwukrotnie w odstępie 10 dni, tak jak pomidory. Wymaga mocnego hartowania przed wysadzeniem.. Wysadzamy ją na miejsce stałe w końcu maja lub na początku czerwca; do tuneli foliowych — ok. połowy maja. Rośliny sadzimy w roz­stawie 50 x 50 cm, w miarę potrzeby podlewając je i odchwaszcza-jąc. Oberżyna nie wymaga podpór, nie stosujemy również cięcia roślin. Owoce zbiera się do spożycia w stanie niezupełnie dojrzałym, gdy są wyrośnięte do 3/4 wielkości. Przy zbiorze skórka po­winna być gładka, błyszcząca, dobrze wybarwiona. Obcinamy je nożem razem z częścią szypułki. Otrzymujemy z jednej rośliny 3—5 owoców. Bakłażany są bardzo atakowane przez stonkę ziemniaczaną. Należy więc często oglądać dolną stronę liści i rozgniatać złoża pomarańczowych jajeczek oraz zbierać larwy i dorosłe owady. Walki chemicznej nie stosujemy. Do warzyw cebulowych należą: cebula, por, czosnek, szczypio­rek, siedmiolatka, kartoflanka, szalotka, cebula perłowa, cebula wielopiętrowa.

29.12.2010. 14:47